Waarom ben ik vaak ziek?
Ons immuunsysteem is een harde werker. 24 op 7 beschermt het ons tegen gevaar in de vorm van vreemde indringers zoals bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en zelfs kankercellen. Het immuunsysteem weet perfect wanneer gevaar dreigt en het in de aanval moet gaan. Maar bij sommige mensen gaat het mis. Dan is het immuunsysteem te zwak of werkt het net veel te hard. Dan ontstaat er een immuunstoornis.
Wie geboren is met een immuunstoornis vertoont meestal herhaaldelijke of ernstige, hardnekkige infecties van de luchtwegen, darmen of huid. Bij sommige patiënten met een aangeboren immuunstoornis, kortweg PID, is er een ongecontroleerde activatie van het immuunsysteem waardoor chronische ontstekingsreacties ontstaan of eigen lichaamscellen worden aangevallen (auto-immuunziekten). PID staat voor Primaire Immuundeficiëntie of aangeboren immuunstoornissen. Deze aangeboren immuunstoornissen zijn een verzameling van aandoeningen die de functie van één of meerdere delen van het immuunsysteem aantasten.
Deze aandoeningen zijn eerder zeldzaam: ze treffen 1 op 1000 tot 1 op 2500 mensen en in sommige types van PID gaat het om 1 op 5000. Concreet betekent dit voor België dat er tussen de 5500 en 9800 mensen met een PID zijn: alleen heeft de helft daarvan nog niet de PID-diagnose gekregen. Er gebeurt wereldwijd veel onderzoek naar PID in gespecialiseerde centra zoals in het PIRL-labo van Prof. Dr. F. Haerynck in UZ Gent. Er zijn intussen 450 PID-types aangeboren immuunstoornissen gekend, veroorzaakt door fouten in het erfelijk materiaal. Wetenschappers spreken ook steeds minder over PID, maar wel over Inborn Errors of Immunity (aangeboren defecten in het immuunsysteem) of kortweg IEI.