Toen Krista Bracke in 2009 de diagnose van PID kreeg, kende men nog vrij weinig over aangeboren immuunstoornissen. Het grote publiek was er helemaal niet mee vertrouwd en zelfs sommige artsen konden niet meteen duiden wat PID betekende. Een gelijkaardige ervaring had professor Dr. Filomeen Haerynck. In april 2016 sloegen ze de handen in elkaar: ze zouden meer bekendheid proberen te creëren voor aangeboren immuunstoornissen, mensen met PID een stem geven en wetenschappelijk onderzoek over PID stimuleren. Bubble ID was geboren, ondersteund door KLOEN vzw.
Bubble ID werd voor het grote publiek voorgesteld tijdens de Wereldweek voor PID in april 2017. Krista Bracke werd de meter ervan en getuigt via haar boek Mijn leven op stelten hoe een aangeboren immuunstoornis je leven in een vingerknip kan veranderen.
De naam, Bubble ID, verwijst naar het ‘bubble boy syndroom’ en de Amerikaanse jongen David Vetter. In 1971 werd hij geboren met een zeldzame vorm van PID. In afwachting van een stamceltransplantatie bracht hij zijn hele leven door in een steriele bel of ‘bubble’ ter bescherming tegen infecties. Door grotere bekendheid te geven aan PID en aangepaste therapie hoeven mensen intussen niet langer in een cocon te leven. Bubble ID streeft ernaar om de isolatie van mensen met PID te doorbreken: ‘Burst the Bubble’.
Bubble ID is een initiatief van het CPIG van UZ Gent, het Centrum voor Primaire Immuunstoornissen Gent. Dit centrum voor primaire immuunstoornissen Gent (CPIG) biedt een gestroomlijnd zorgpad voor primaire immuundeficiënties (PID): van bij de diagnose over de behandeling tot de opvolging. Het CPIG bundelt de expertise van verschillende medische diensten en laboratoria van het UZ Gent die gespecialiseerd zijn in de klinische immunologie.
Het CPIG werd in 2015 wereldwijd erkend als één van de 230 gespecialiseerde Jeffrey Modell Foundation-centra. Het kreeg die erkenning voor zijn doorgedreven wetenschappelijk onderzoek naar PID en de kwaliteitsvolle patiëntenzorg.
Het centrum voor primaire immuunstoornis is erkend als een gespecialiseerd centrum in het Europees netwerk voor zeldzame ziekten (ERN-RITA).
Centrum voor primaire immuunstoornissen Gent ( CPIG)